Для багатоквартирних будинків
Для приватних будинків
Укр
Рус
Англ

Звони нам! У нас быстрый дозвон, живые операторы

0 800 30 32 30
Як зробити WI-FI максимально корисним?

Відповідь на це непросте питання читайте нижче

Ваш роутер, мабуть, найважливіший гаджет у Вашому домі. Він перевіряє весь вхідний і вихідний трафік, діючи як вартовий, щоб переконатися, що нічого небезпечного не заходить і нічого важливого не виходить.

Він контролює доступ до Вашої домашньої мережі Wi-Fi і через неї всі Ваші телефони, планшети, ноутбуки і багато іншого. Якщо хтось інший отримує доступ до цієї мережі - будь то віддалений хакер або Ваш сусід - це може скомпрометувати Ваші пристрої або сповільнити Ваш доступ до мережі.

Маючи це на увазі, дуже важливо убезпечити Ваш роутер. Гарна новина полягає в тому, що ці кроки не надто складні і не забирають багато часу, але вони значно знизять Ваш ризик.

Ці поради вимагатимуть від Вас доступу до налаштувань роутера, який Ви, звичайно, можете отримати через веб-браузер, увівши IP-адресу, або, якщо Вам пощастить, через додаток на телефоні. Якщо Ви не знаєте, як знайти ці настройки, перевірте документацію, прикладену до роутера або виконайте швидкий пошук в інтернеті, використовуючи марку і модель Вашого роутера.


Змінити пароль

Ви повинні використовувати WPA2 security для захисту доступу до Вашого роутера, який, по суті, вимагає, щоб кожний новий пристрій відправляв пароль для підключення. Ця функція включена за замовчуванням практично на кожному роутері, але якщо вона не активна на вашому пристрої, включіть її через настройки роутера.

Регулярно змінювати пароль Wi-Fi - хороша ідея. Так, це означає, що Вам потрібно буде знову підключити всі Ваші пристрої, але це також відлякує будь-яких небажаних відвідувачів, які можуть приховуватися. Панель налаштувань роутера повинна давати вам список підключених пристроїв, хоча це і може бути складно інтерпретувати.

Ми також рекомендуємо змінити пароль, необхідний для доступу до самих налаштувань роутера, так як багато людей просто залишають значення за замовчуванням - а це означає, що хтось, хто знає значення за замовчуванням або може здогадатися про них, може переналаштувати Ваш роутер. Як і будь-який пароль, його варто робити таким, щоб його було дуже важко вгадати, але неможливо забути.


Ці налаштування паролю повинні бути досить помітні на панелі налаштувань роутера, і, якщо Ваш роутер є новішою моделлю, Ви цілком можете отримати попередження, якщо нові паролі, які ви вибираєте, занадто легко вгадати або підібрати за допомогою спеціальних програм. Незабаром WPA2 поступиться місцем WPA3, який пропонує встановити його і забути про безпеку в хорошому сенсі слова, але до тих пір приділяйте пильну увагу гігієні паролів Wi-Fi. 


Оновлюйте Ваш роутер

Тримайте прошивку в актуальному стані. Ваш роутер працює з низькорівневим програмним забезпеченням, так званим мікропрограмним забезпеченням, яке, по суті, контролює все, що робить роутер. Воно встановлює стандарти безпеки для Вашої мережі, визначає правила підключення пристроїв і так далі.

Деякі більш сучасні роутери оновлюються у фоновому режимі, але яка б модель у Вас не була, завжди варто переконатися, що прошивка оновлена. Це означає, що у Вас є останні виправлення помилок і патчі безпеки, і Ви захищені від будь-яких експлойтів, які тільки но були виявлені.

Цей процес варіюється від роутера до роутера, але, як і в випадку з налаштуваннями паролю, можливість оновлення вбудованого ПЗ Вашого роутера не повинна бути занадто складною для пошуку в панелі керування. Якщо Ви заплуталися, перевірте документацію роутера або офіційний сайт підтримки в інтернеті.

Якщо Вам пощастить, процес буде автоматичним;  Ви навіть можете отримувати сповіщення на свій телефон кожного разу, коли застосовується оновлення прошивки, що, зазвичай, відбувається відразу. Якщо все ж не пощастить, Вам, можливо, доведеться завантажити нову прошивку з сайту виробника і встановити її на свій роутер. Якщо це так, то це абсолютно варте додаткових зусиль.


Вимкніть віддалений доступ, UPnP і WPS

Багато роутерів оснащені функціями, призначеними для полегшення віддаленого доступу із-за меж Вашої оселі, але якщо у вас немає необхідності у доступі на рівні адміністратора до Вашого роутера звідкись ще, Ви можете безпечно відключити ці функції з панелі налаштувань роутера. Крім того, більшість додатків віддаленого доступу прекрасно працюють і без них.

Ще одна особливість, на яку слід звернути увагу, - це універсальне Plug and Play. Він розроблений для того, щоб полегшити доступ до інтернету таких пристроїв, як ігрові консолі та смарт-телевізори, не змушуючи Вас пробиратися через безліч екранів конфігурації, UPnP також може бути використаний шкідливими програмами для отримання високорівневого доступу до налаштувань безпеки Вашого роутера.

Включення віддаленого доступу і UPnP не призведе до раптового погіршення можливостей інтернету, але якщо Ви хочете бути якомога більш захищеним, вимкніть їх. Якщо виявиться, що деякі програми та пристрої у Вашій мережі покладаються на них, Ви можете знову включити ці функції, не надто турбуючись.

Ви також повинні подумати про відключення Wi-Fi Protected Setup. WPS має добрі наміри, дозволяючи Вам підключати нові пристрої за допомогою натискання кнопки або PIN-коду, але це також полегшує доступ до несанкціонованих пристроїв; цифровий PIN-код зламати простіше, ніж буквено-цифровий пароль. Якщо він Вам не потрібен, вимкніть його.


Використовуйте гостьову мережу, якщо вона доступна

Якщо Ваш роутер має можливість транслювати так звану гостьову мережу, скористайтеся нею. Як випливає із назви, це означає, що Ви можете надати своїм гостям доступ до Wi-Fi-з'єднання, не дозволяючи їм отримати доступ до іншої частини Вашого мережі - загальних папок на Вашому ноутбуці, принтерів і так далі.

Ми не хочемо сказати, що Ваші друзі і сім'я - замасковані хакери, але дозволити їм увійти у Вашу основну мережу означає, що вони можуть отримати доступ до файлів, які Ви вважаєте за краще не показувати їм, або ненавмисно змінити налаштування, що може викликати у Вас проблеми. Це також ставить ще один «лежачий поліцейський» на шляху того, хто таємно намагається отримати доступ до Вашої мережі без Вашого дозволу - навіть якщо вони зможуть увійти в гостьову мережу, вони не зможуть взяти під контроль інші Ваші пристрої або Ваш роутер.

Ваш роутер повинен мати можливість приховувати SSID Вашої основної мережі, в основному - ім'я мережі, яке з'являється, коли Ваші пристрої сканують Wi-Fi. Якщо відвідувачі не можуть бачити цю мережу, то вони не можуть і підключитися до неї, але Ви зможете додавати в неї пристрої, тому що будете знати, як вона називається (і якщо Ви не впевнені, воно буде вказане в налаштуваннях Вашого роутера.)


Завжди тримайте безпеку в умі

Незважаючи на десятиліття відносної зневаги, більшість роутерів, випущених в останні декілька років, мають відмінний вбудований захист. Виробники цінують важливість безпеки і надійності роутерів більше, ніж будь-коли, тому їх продукти набагато більш зручніші у використанні, ніж раніше. Тепер вони обробляють багато ключових параметрів безпеки для Вас.

Маючи це на увазі, один з найвищих ризиків для Вашого роутера полягає в тому, що він скомпрометований пристроєм, якому, на його думку, він може довіряти - іншими словами, щось на Вашому телефоні або ноутбуці отримує доступ до нього і заподіює деякі неприємності , можливо, таємно відкриваючи точку входу в Ваш роутер, до якої можна отримати віддалений доступ.

Щоб мінімізувати цей ризик, практикуйте хороші принципи безпеки будинку: тримайте всі свої пристрої в курсі останніх версій програмного забезпечення, будьте розбірливі в тому, які додатки, програми та розширення браузерів Ви встановлюєте, і захищайте свої пристрої довгими, важковгадуваними паролями, які відрізняються один від одного. А ще краще - заведіть менеджер паролів. Переконайтеся, що Ваші пристрої захищені відповідним програмним забезпеченням безпеки, де це можливо.

У Вас, ймовірно, є багато пристроїв, підключених до вашого роутеру, від телефонів до інтелектуальних динаміків, і Вам потрібно тримати всі їх заблокованими і захищеними - як тільки Ви підключаєте їх до Wi-Fi, вони також підключаються до Вашого роутера. Якщо якийсь пристрій не потребує доступу до Wi-Fi, вимкніть його. Ви будете раді результату, якщо будете дотримуватися наших порад.

А ознайомитися із найновішими роутерами, які максимально будуть піклуватися про Вашу безпеку, Ви можете тут.



Інші статті по темам

← Назад